Home  |  Biografie  |   Publicaties  |  Bibliografie  |  In de pers  |   Contact  |   Français
PUBLICATIES
 


Le Maître du bourg, roman, Gallimard, isbn 2-07-073621-0
Het Paleis voor Schone Kunsten, de straten en markten van het centrum vormen evenals herinneringen aan vroeger het decor van een liefdesverhaal in het actuele zomerse Brussel. Terwijl Arlette en Francesco het hebben over hun vader, hun herkomst en de biografie van burgemeester Buls, komt het verleden in beeld en ontdekken ze wat hen boeit, en misschien bindt. Herdrukt in januari 2000.
Bekroond met de Prix franco-belge de l’Adelf te Parijs.

Les Parchemins de la tour, roman, Le Cri, Brussel, isbn 2-87106-360-5
Eerste deel van het historisch fresco, La Passion et les hommes. De personages weerspiegelen de negentiende eeuw. Op het politiek engagement van de jonge man (1828-1831) volgt een periode van werk en eenzaamheid. Edmond zal op verschillende momenten van zijn lange leven drie vrouwen kennen. Gevoel, gedrevenheid, actie… een mentaliteit die men verloren acht, die de lezer nochtans diep in zichzelf herkent. De roman speelt zich af te Gent, Ename en Brussel.

Le Mont Blandin, roman, Le Cri, Brussel, isbn 2-87106-389-3
Vervolg van Les Parchemins de la tour. 1895-1960. In de eerste helft van de XXe eeuw inspireert het sociaal en politiek werk Arthurs leven en dat van zijn vrouw en dochter. Toch blijft de intimiteit van allergrootst belang. De idealistische burgerij leeft nog zonder schuldgevoel. De lezer is terug gestapt in een wereld zonder alomtegenwoordige media. Het nieuws uit verre windstreken is beperkt, overgeërfde Europese cultuur geldt nog als levensstandaard. In dit boek zijn herinneringen verwerkt aan de familie Buysse, en aan de generaties na de eerste en na de tweede wereldoorlog.

La Charrette de Lapsceure, Le Cri, Brussel, isbn 978-2-8710-6419-0
Derde en laatste deel van de trilogie La Passion et les hommes. Brussel in 1900, de haven van Amsterdam, de Spaanse burgeroorlog zijn beelden uit een verleden, waar een geheim achter schuilt: de armoede van de Vlaamse familie na de aardappelziekte, de hongersnood, de tyfus en de cholera. Er is ook een onverklaarbare verhuizing in een kar die uit Lapscheure vertrekt. De jongeren eisen uitleg. Dan daagt de generatie van het einde van de negentiende eeuw op, de emigratie naar Amerika, een jonge priester in Oklahoma, het begin van de sociale strijd in Vlaanderen, de militaire school in 1910, vier zonen in de loopgrachten, het Vredespaleis in Den Haag, ten slotte Belgisch Congo, het na-oorlogse Gent van de jaren 1950. Doorheen de verschillende levenslopen loopt de rode draad van het alledaagse, het lot en de individuele wil, met zijn eigen wetten.
Les Parchemins de la tour, Le Mont Blandin en La Charrette de Lapsceure werden onder de titel La Passion et les hommes in een trilogie samen gebracht. Deze trilogie werd in maart 2008 te Brussel met de Prix Michot 2007 van de Académie de langue et de littérature françaises bekroond.

Vivre avant tout, verhalen en korte romans, isbn 2-87106-397-4
Voor liefhebbers van literatuur in één dikke bundel (208p.) zes novellen en twee korte romans over liefde, werk, illusies, avontuur en passie. Rome, Berlijn, Amsterdam, Brussel... Een groot aantal personages bieden in wisselende levensfeer een indringend beeld van actueel gevoel, met de driedubbele erfenis van westers rationalisme, romantisme en vrijgevochtenheid.

Moderne mystiek en prometheïsche extase. Gent bakermat van Franse meesterwerken, in: Van Buysse tot Brusselmans. Gent, De Zwarte Doos, 1996.

L'énigme Molo, roman, Le Cri, Brussel, isbn 978-2-8710-6507-4
Een korte roman over het tragisch - en dan ook weer niet tragisch - leven van een vrouw en zes hoofdstukken over de ontdekkingen van het innerlijk leven.

L'autobiographie d'un siècle, roman, Le Cri, Brussel, isbn 978-2-8710-6525-8
Het bewogen verhaal van actief leven, internationale politiek, pret, humor, toeval, ontmoetingen, lektuur, eruditie en beschouwingen waardoor wij - af en toe - weten waar we staan, of - in tegendeel -, het niet zo zeker weten. Een eeuw Europese identiteit.

Les Inassouvis, roman, isbn 978-2-8710-6788-7
Les Inassouvis speelt zich af te Brussel in de jaren '70 van de vorige eeuw. Routine en enthousiasme op een grote krant, korte opdrachten in het Oostblok en in Egypte, maar vooral twee portretten, de opvallende persoonlijkheid van de grote baas en zijn gedaantewisseling tegenover de ik-figuur, jonge journaliste en tweede protagonist van het verhaal. Een liefdesverhaal dat zich langzaam ontwikkelt tot een verhouding van erotiek en terughouding. Waar leidt deze amitié amoureuse heen ?

Ainsi donc, une fois encore, roman, isbn 978-2-8710-6781-8
De roman Ainsi donc, une fois encore is een herziene uitgave van Remmer uit Vivre avant tout. In de zomer van 2012 werd in het vertaalcentrum van Seneffe de tekst uitgekozen door een vertaalster uit Roemenië en een vertaler uit Oekraïne. Daar zal het werk ook als roman verschijnen. De protagonisten zijn in Berlijn, Keulen, Brussel en Montevideo. Is het water veel te diep ? Kunnen ze bij malkander niet komen ? Wat zijn de ingrediënten van hun onweerstaanbare hartstocht ? Liefde al bij de eerste ontmoeting ? Eenzaamheid, hoop, intellectuele verwantschap ?

L'innocence en Italie. Novelles, ISBN 978-2-59001-010-4
Twaalf ontmoetingen gerangschikt in drie hoofdstukken: Traversées, - Amours, - Destinées. Portretten, Ontmoetingen, Omstandigheden...

Frédéric Colligny. In het Oekraïens verschenen ((in Vsesvite-Bcecbit, Kiev 2014, 7-8, Zolotovoritska, 01034, Kyiv, Oekraïne.)

Alfons-Sevens-Oorlogsbrieven kan worden geconsulteerd op internet.

In Marc Cosyns, Verhalen voor het stervengaan, Uitgave Vrijdag 2014, verscheen in het Frans Le Dimanche de grand-mères.
In Guido Lauwaert Om Gent gedicht, 2010 schreef Nicole Verschoore in het Nederlands het lange gedicht Gand mon amour.  © 2007-2014 www.nicoleverschoore.be