Home  |  Biografie  |   Publicaties  |  Bibliografie  |  In de pers  |   Contact  |   Français
BIOGRAFIE
 


Nicole Verschoore. Schrijfster, journalist en dr. Germaanse filologie RUG.

Nicole VerschooreAspirant NFWO (1963) en assistent van prof. dr.H. Uyttersprot in de jaren 1965-1969, wordt Nicole Verschoore in 1965 medewerkster en in 1973 redacteur van HET LAATSTE NIEUWS te Brussel (tot 1988), verzorgt tot 1994, na haar afscheid van de redactie, in dezelfde krant de kroniek van het muziekleven te Brussel en neemt daarna de leiding van het Gentse weekblad Le NOUVEAU COURRIER, dat zijn uitgave staakt op 31 december 1999.

Ondertussen verschijnt haar eerste roman Le Maître du bourg bij Gallimard (1994), een actuele liefdesroman die zich te Brussel afspeelt en in 2000 een tweede druk beleeft.

Als journaliste is ze sedert maart 2000, met een maandelijkse LETTRE DE FLANDRE, redactrice van LA REVUE GENERALE (Brussel). Tegelijk een van de auteurs van het elektronisch literair tijdschrift www.bon-a-tirer.com en medewerkster aan de literaire encyclopedie www.literair.gent.be, publiceerde ze in het Vlaamse tijdschrift Boek en Bibliotheek de oorlogsbrieven (1914-1918) van haar grootvader Alfons Sevens en talrijke bijdragen over dichters, schrijvers en kunstenaars, waaronder portretten van vergeten of weinig bekende dichters en auteurs van de XVIIIe en XIXe eeuw in Gent en Antwerpen

Haar eerste roman Le Maître du Bourg wordt in 1995 te Parijs bekroond met de Prix franco-belge van l'ADELF. De vertrouwdheid met het leven en het werk van vroegere generaties in Vlaanderen inspireert het drieluik van haar historische romans, Les Parchemins de la Tour (2004), Le Mont Blandin (2005) en La Charrette de Lapsceure (2007) verschenen bij Le Cri in Brussel. Gebundeld onder de titel La Passion et les hommes werd de trilogie bekroond met de Prix Michot 2007 van de Académie royale de langue et littérature françaises te Brussel. In februari 2006 worden haar novellen en korte romans bij Le Cri gebundeld in de anthologie Vivre avant tout. In 2009 verschenen eveneens bij Le Cri de roman L'énigme Molo, in 2010 de roman Autobiographie d'un siècle, in april 2013 Les Inassouvis en Ainsi donc, une fois encore, en in november 2014 twaalf novellen onder de titel L'innocence en Italie. Nouvelles.

Voor Nicole Verschoore's wetenschappelijk en journalistiek werk zie:

Literair Gent
www.ecrivainsbelges.be


Zet deze Belgische romans geschreven door een Vlaamse schrijfster in het Frans op een rij, geef ze als verplichte lectuur in alle scholen, aan alle politici, gelovigen en atheïsten in alle landsdelen en we worden gegarandeerd wakker in een toleranter België, waar hopelijk meer begrip en belangstelling voor elkaars cultuur kunnen bloeien - Guy Commerman


  © 2007-2014 www.nicoleverschoore.be